15 Aralık 2019 Pazar

5 Maddede Liyakatli Bir İnsan Olmak [1000+ Kelime]

Yaşamınızı liyakat üzere yürütmek fikri ne kadar hoşunuza gidiyor? Liyakatli bir insan olmak, kendinize saygı duymak ve yaşamınızı toplum içerisinde en güzel bir şekilde yürütme fikri ne kadar değerli hissettiriyor sizi? Liyakatli bir insan olmak için gereken nelerdir? Tüm bunları aslında geniş bir çerçevede ele almak mümkündür. Fakat bu yazıda size liyakatli bir insan olmanın 5 ipucunu size sunmak istiyorum. Liyakate Davet : TOPLUM içerisinde bu hususları fazlasıyla bulacağınıza eminim. Şimdi gelin ve bu 5 ipucunu incelemeye başlayalım.

Duygularınızı Kontrol Edin ve Akılcı Bir Şekilde Davranmayı Öğrenin

Biri insanın duygularını yönetmesi ile duygularını bastırması aynı şey değildir. İnsanın kendi üzüntüsünü görmezden gelmesi ya da acı hissetmiyormuş gibi yapması, yaşadığı duyguları ortadan kaldırma konusunda oldukça saçma bir davranıştır. Bu da liyakatli bir insan olma adına uygun bir davranış değildir. Duyguları bastırmanın zararlı durumları vardır. Alkole ya da sigaraya başlama ve sağlıksız beslenme gibi davranışlar, duyguların bastırılması şeklinde gelişir. Duyguların kontrol edilmesi durumu ise farklıdır. Liyakatli bir insan, duygularını kontrol edebilen bir kişiliğe sahiptir.

Akıllı bir şekilde davranan insan; eğitim almadığı, tecrübeli olmadığı, hatta ilk kez karşılaştığı bir konuda dahi, yıllarca o konuda eğitim almış bir kimseden daha keskin ve daha isabetli sonuçlar elde edebilir. Çünkü akıllı bir insan, bir konuda kendi teknik bilgisi olmasa da hemen en pratik çözümü bulur, gerekirse o konudaki en tecrübeli kişiyi tespit eder ve yapılması gereken işi ona yaptırarak sonuca ulaştırır. Bu liyakate uygundur.

Kısacası akıl, insana zekanın çok üstünde bir anlayış kazandıran, derin düşünebilme, doğruyu bulabilme ve her konuda çözüm getirebilme yeteneğidir.Liyakat, akılcı bir şekilde düşünebilmenin önünü açar. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin ve akılcı bir şekilde davranarak liyakate uygun bir şekilde yaşamayı keşfedin!.

Yaşamınızı Planlı Yürütün ve İşi Şansa Bırakmayın

Yaşamınızı planlı bir şekilde yürütmeyi öğrenin. Gelecekte neler olabileceğini düşünmeniz gerek. Hem kendi yaşamınızda ve hem dünyanızda olan biteni takip etmeniz gerekli. Liyakatli bir insan olarak ve gerçek bir yetişkin olarak yaşamınızı planlı bir şekilde yürütmeniz, sürprizler ile karşılaşmanıza engel olur. Daha gerçekçi bir şekilde yaşamınızı sürdürmeniz, liyakate uygun olur ve "yaşamsal şok" durumlarına uğramamanıza neden olur.

Önceden planlama yapmak, yaşamınızda daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.  Yaşamınızda dişlilerden biri kırılırsa, hızlıca değiştirebilir ve çok fazla zaman kaybetmezsiniz. Planlama yapmak hiç şüphesiz daha verimlidir. İşlerin akışını planlamamak ve ilerlememek, daha canlı hissetmenizi sağlar. Sizi daha çok gerçeğe ve dışınızdaki dünyaya yerleştirir ve daha geniş bir çerçeveden bakmanıza yardımcı olur. Planlı bir şekilde yaşayanlar, anlamsız ve çılgın durumlara daha az rastlarlar. Bu nedenle kendi düşüncelerinizi pratikte daha iyi bir şekilde uygulamaya koyabilirsiniz. Liyakatli bir insan, tüm bu süreçleri yaşamına en uygun bir şekilde dağıtır.

Samimiyetine Güvendiğiniz İnsanlarla İstişare Edin

İstişarenin başlıca unsuru, samimiyettir. Samimi bir insanın duygu ve düşünceleri mutlaka akılcı bir yön teşkil eder. Çıkarcı ve menfaatlerine dönük bir şekilde düşünen bir insanın samimi olmasından söz edilemez. Mevcut durumun daha güzel bir hale gelmesi ve TOPLUMA faydalı olması adına düşünce sahip olan insanlar ile görüşmek çok önemlidir. Hayırlı sonuçlara sebep olan her insanın düşüncesi, toplumun liyakat adına gelişmesinde ve liyakat sahibi bir insan olma yolunda oldukça önemlidir. Çünkü samimiyetine güvenilen bir insanın duygu ve düşünceleri, liyakatli biri insan olma yolunda hareket eden bir insan için bir fırsattır. Bu değerli ve kıymetli bir fırsattır.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır; Liyakatli bir insan olma yolunda bir konuda istişare ederken olumsuz olabilecek her türlü tavırdan kaçınmalıdırlar. İstişareye sunulan konuda kesin ve değişmez görülen fikirler varsa bu, istişarenin gereği gibi yapılmasını engelleyecektir. Bu durumda herkes kendi fikrinin kabul görmesini isteyecek, alternatif görüşleri -doğru bile olsa- dikkate almayacaktır.

İstişarede, fikirlerine alabildiğine sahiplenen ve onları korumaya çalışan, haklı çıkmaya ve her zaman son sözü söyleyen taraf olmaya çalışan kişiler tartışmacı üsluplarıyla gerginlik oluşmasına neden olabilirler. İstişare, liyakat sahibi insanların güzel davranışlarıyla birbirlerine örnek olabilecekleri ve destek sağlayabilecekleri son derece güzel bir ahlak özelliğidir. Dolayısıyla bu güzel  davranışların sergilenmesi, liyakatli bir insan olma yolunda destekçi ve kıymetli bir durum ortaya koyacaktır. Samimiyet sahibi insanları arayıp bulmaya çalışın ve güçlerinizi birleştirin.

Negatif Durumlara Karşı Savunmanızı Güçlendirin

  1. Liyakatli bir insan, sorunlara değil çözümlere odaklanır. Olumsuz insanlar sorunlara çözümlere göre daha fazla zaman harcama eğilimindedir. Çok fazla şikayet etmek, hata bulmak ve memnuniyetsizlikten bahseder. Tüm bunlara karşı savunmanızı geliştirmek zorundasınız. Aksi takdirde liyakatsiz bir çizgiye doğru yönelebilirsiniz.
  2. Liyakatli bir insan, duygusal dramalardan uzak durur.  Negatif insanlar yaşamlarında oksijene ihtiyaç duydukları kadar duygusal dramaya da ihtiyaç duyarlar. Bu dramalara karşı savunmanızı güçlendirmeli ve daha liyakatli bir insan olma durumuna kavuşmalısınız.
  3. Liyakatli bir insan, sınırlarına dikkat eder. Negatif enerjiyle çevrelenmişseniz, hayatta yapmak istediğiniz şeylerde güçlük çekebilirsiniz. Fakat bu duruma mecbur bir haldeyseniz, sınırlarınızı çok güçlü bir hale getirmeniz gerekir. Liyakatli insanlar, sınırlarına dikkat ederler.
  4. Liyakatli insanlar, her şeyi kontrol etmekten uzak durur. Kontrol edebileceklerine ve düzeltebileceklerine odaklanırlar ve asla düzeltemeyecekleri üzerinde durmazlar. Çünkü enerji kontrolü, liyakat adına değerli bir unsurdur.
Tüm bu ve buna benzer durumlar ile liyakat çizgisini daha iyi hale getirirler. Negatif durumlara karşı savunmalarını güçlendirirler ve toplumsal hayatta liyakati inşa etme adına bu ilkelere sahip çıkarlar.

Haksızlıklara Karşı Tepki Vermeyi Öğrenin

Haksızlıklara karşı tepki vermek, "ölü bir şekilde" yaşamanıza engel olur. Tabi bu tepkinin nasıl verilmesi gerektiği konusunda düşünmek gerekir. Liyakatli bir insan, haksızlıklara karşı vereceği tepkileri, "planlı ve adil bir çizgide" yürütür. Tüm bu süreci en akılcı bir şekilde değerlendirir ve yaşamını bu yönde daha iyi hale getirir. Her haksızlığın karşısında planlı bir mücadele" şarttır. Aksi takdirde haklı olunduğu halde bireyler haksız duruma düşebilir. Liyakatli bir insan, haksızlıklara karşı vereceği mücadeleyi çok iyi bir şekilde planlar ve uygulamaya koyar.
Kuru ve sıkıcı protestoların devrinin kapanması gerektiğini bilmek gerekir. Liyakat bilinci içerisinde akılcı bir çerçevede örgütlenmek ve bu örgütlenme içerisinde rol alanlara doğru rolleri paylaştırmak, liyakatli bir insanın görevidir. Liyakat sisteminin toplum içerisine yerleşmesinde, mevcut rollerin en doğru bir şekilde paylaştırılması önemlidir. Negatif tepkiler, negatif gelişmeleri doğurur. Liyakat prensiplerini benimseyen herkes, insanları doğru olana iyilik ve güzellikle davet eder. Gerçek tepki, güzel davranışlar ile sergilenmelidir.

Sonuç

Ne olursa olsun, insan yaşamını liyakat prensipleri üzerine dizayn etmeli ve liyakatli bir insan olma yolunda adımlarını en güzel bir şekilde atmalıdır. Liyakate Davet: TOPLUM içerisinde, toplumsal hayatta liyakati sağlamanın yanı sıra, bireysel olarak da liyakati kazanmanın ipuçları ve anahtarları mevcuttur. Türkiye'mize liyakati hakim etme yolunda Liyakate Davet serisi, mutlaka dikkatinizi çekecek bir çalışma olacaktır.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Esen kalın!


YAZININ ORJİNALİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Liyakat Kitabı - Liyakate Davet TOPLUM

“LİYAKATE DAVET” kitap serisinin ilk kitabı olan “LİYAKATE DAVET: TOPLUM” içerisinde okuyucu, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sözleri ışığ...